Kuře Tamara - recept cpt. Cooka
4 porce:  1  kuře, mrkev, petržel, pórek, sůl, 1  bobkový list, 2  hřebíčky, 2 stroužky česneku, 2 špetky mleté skořice, 20 dkg cibule, 15 dkg vlašských ořechů, 1/2 šálku vinného octa, 2 lžíce másla, 5  žloutků
Větší kuře rozčtvrtíme, vložíme do kastrolu s poklici, zalijeme do roviny horkou vodou, přidáme koření, sůl, trochu zeleniny. Vaříme mírným varem do poloměkka. Pak kuře vyjmeme, vývar přelijeme do menšího kastrolu a vaříme bez poklice, aby se odpařil na menší množství. Kuře dáme zpět do kastrolu, potřeme silně máslem a v troubě do růžova upečeme. Připravíme omáčku: na 1 lžíci rozehřátého másla vložíme drobně pokrájenou cibuli a hrubě usekaný česnek a necháme slabě zrůžovět. Přilijeme šálek procezeného vývaru (2 dl), přidáme ustrouhané ořechy, asi polovinu octa a odstavíme z ohně dříve, než se začne směs vařit. Do kotlíku dáme žloutky, neplný šálek chladného vývaru a šleháme na mírném ohni, až začne krém houstnout. Nesmí se vařit. Pak přidáme omáčku s ořechy, přikyselíme nebo opepříme a odstavíme z ohně. Upečené vychladlé kuře vykostíme, nakrájíme na úhledné kousky, polijeme omáčkou a dáme vychladit na míse, na které kuře podáváme.
Obměna: Kuře můžeme pokrájet na malé kousky, promícháme je s omáčkou a dáme vychladit. Tento druhý způsob je vhodný, podáváme-li takto upravené kuře na studeném bufetu, kde jíme podobné saláty pouze vidličkou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka