Salpicon z kuřecího masa - recept cpt. Cooka
4 porce:  1  kuře, 1/4 kg uzeného masa, 1 lžíce másla, 3  žampióny, 1 lžíce másla na jíšku, 1 lžíce polohrubé mouky, 1 šálek vývaru, 1 dl bílého vína, 2  žloutky,  špetka bílého pepře, 5 dkg parmazánu nebo čedaru, sůl, zelená petrželka
Malé kuře rozdělíme na čtvrtky a dusíme osolené do měkka. Vychladlé kuře zbavíme kůže, vykostíme a pokrájíme na drobno. V kastrole rozehřejeme máslo, přidáme petrželku, pokrájené očištěné žampióny a maso z kuřete. Zvlášť uděláme z másla a mouky světlou jíšku, zalijeme kuřecím vývarem a šťávou z kuřete a povaříme asi 15 minut. Pak jíšku přidáme ke kuřeti, přilijeme polovinu vína a krátce povaříme. Po odstavení z ohně přilijeme druhou polovinu vína s rozmíchanými žloutky.
Jednoporcové misky vymastíme máslem, vysypeme strouhankou a směs do nich naplníme. Můžeme také použít lastury. Povrch posypeme strouhaným sýrem, smíchaným s vláčnou strouhankou, pokapeme máslem a zapečeme. Podáváme na ploché kovové míse na řaseném ubrousku. Zdobíme půlkolečky citrónu, kousky rajčete, snítkou petrželky nebo lístkem ze srdíčka salátu.
Podáváme-li salpicon jako předkrm, postačí polovina dávky. Nemáme-li jednoporcové misky, můžeme použít nízké keramické či skleněné mísy.
Příloha: toasty

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka