Krocan s mandlovou nádivkou - recept cpt. Cooka
6 porcí:  1  přední díl krocana, 20 dkg másla, 5  rohlíků, 5 dkg mandlí, 1 dl smetany, sůl, 1.5 dkg moučkového cukru, 3  vejce,  špetka muškátového květu,  trochu citrónové kůry
Dobře očištěného a opraného krocana připravíme k pečení. Očištěnou část ve voleti nadijeme touto nádivkou: polovinu másla třeme do pěny se žloutky a se solí, květem, citrónovou kůrou a s cukrem. Do utřené směsi přidáme na jemné kostičky nakrájené žemle zvlhčené smetanou. Nakonec přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků a strouhané mandle. Hotovou nádivkou naplníme sáčkem krocaní vole a zašijeme je.
Krocana osolíme a vložíme na pekáč na rozpuštěné máslo. Pečeme v přiměřeně horké troubě za častého přelévání vypečenou šťávou. Krocana při pečení obracíme tak, aby se pekl stejnoměrně. Šťávu po vysmahnutí zaprášíme trochou mouky, znovu zasmahneme a zalijeme trochou vody. Povařenou přecedíme přes jemné síto.
Příloha: vařené brambory sypané zelenou petrželí

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka