Katalánská polévka po vesnicku - recept cpt. Cooka
5 porcí:  25 dkg těstovin - středních válečků, 10 dkg libové slaniny, 1/2 dl extra virgin olivového oleje, 20 dkg zelených fazolových lusků, 1  cibule, 1 stroužek česneku, 1  mrkev, 1 snítka celerové natě, 1  brambora, 1 malá tykev, 2 zralá rajčata, 1 l lehkého masového vývaru, 1 snítka zelené petrželky, 1 snítka bazalky, sůl, mletý pepř
V kastrolu osmahneme na oleji drobně nakrájenou cibuli, mrkev a celer se slaninou, nakrájenou na nudličky. Pak přidáme brambor a malou dýni (neloupanou), nakrájené na kostičky, a pokrájené fazolky. Potom přilijeme teplý vývar, přidáme krájený česnek, bazalku a petrželku a rajčata, pokrájená na kousky, oloupaná a zbavená semínek. Osolíme, opepříme a necháme povařit na mírném ohni. Polévka musí být hustá, ale dostatečně tekutá. V případě potřeby přidáme teplou vodu.
Těstovinu dáme vařit zvlášť do vydatného množství vřící vody, slabě osolené, a občas ji během vaření zamícháme. Když je těstovina správně uvařena ('al dente'), necháme ji odkapat a vhodíme do kastrolu se zeleninou. Dobře promícháme a necháme povařit několik minut, aby těstovina dostala tu správnou chuť. Podáváme v polévkové míse (se strouhaným sýrem zvlášť, chceme-li).

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka