Pečená krůta s mandlovou nádivkou - recept cpt. Cooka
4 porce:  1  krůta, 15 dkg másla, 10 dkg slaniny,

Mandlová nádivka: 12 dkg másla, 5  vajec, 35 dkg rohlíků (bez kůrky od předchozího dne), 1/8 l mléka, 1/2 lžičky moučkového cukru, 8 dkg mandlí,  špetka muškátového květu

Omytou středně velkou vykuchanou krůtu osolíme vně i uvnitř, zlomíme prsní kost, aby byla nižší. Vole a kůži na prsíčkách prsty uvolníme, aby bylo více místa pro nádivku. Naplníme je volně, aby mohla nádivka při pečení nabývat. Podle obliby protkneme prsa proužky slaniny nebo pečeme krůtu jen na másle. Mezi pečením poléváme šťávou, aby se maso nevysušilo. Šťávu připečenou na okrajích pekáče seškrabujeme, aby nezhořkla. Pečení trvá přibližně 3 hodiny. Upečenou krůtu vyjmeme, uložíme na teple a šťávu zahustíme podle obliby kouskem másla smíchaného s moukou a necháme krátce povařit.
Nádivka: žemle rozdělíme na 3 díly, 2 z nich nakrájíme na silnější plátky a navlhčíme mlékem. Zbytek žemlí rozstrouháme. Utřeme máslo se žloutky, přidáme vymačkané prolisované žemle, sůl, koření, nadrobno usekané mandle a z bílků tuhý sníh, který jen lehce smícháme s ustrouhanou žemlí (tuto nádivku nelze připravit ze suché strouhanky) .

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka