Plněná krůta - recept cpt. Cooka
12 porcí:  3 kg krůty, 5 dkg másla, sůl,

Mandlová nádivka: 15 dkg bílé veky, 3  vejce, 15 dkg mandlí, muškátový květ, 8 dkg másla, sůl, zelená petrželka, mléko,

Masová nádivka: 30 dkg libového vepřového plecka, 5 dkg slaniny, 1  vejce, 1  žemle, mléko, mletý pepř, zelená petrželka, sůl, nové koření, 2 lžíce brandy

Opláchnutou krůtu osušíme, osolíme na povrchu i uvnitř a necháme chvíli odležet. Na prsou uvolníme kůži, do otvoru vložíme jednu nádivku, do dutiny břišní druhou. Konec krku přehneme a sešijeme bílou nití, dutinu břišní také sešijeme. Špičky křídel odsekneme, křídla zaklesneme dozadu, upevníme na ně střed provázku, překřížíme jej přes záda, zachytíme jím nohy a přitiskneme je k tělu. Konec provázku přivážeme k biskupu. Krůtu vložíme hrudí nahoru do pekáče s rozehřátým máslem, podlijeme trochou vody a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Po chvilce příkon tepla zmírníme, krůtu obrátíme, podložíme ji špejlemi, aby se kůže nepřichytila k pekáči. Při pečení krůtu přeléváme šťávou a podléváme horkou vodou, připečenou šťávu z okrajů pekáče seškrabujeme, aby šťáva měla pěknou barvu.
Příprava mandlové nádivky: mandle vsypeme do studené vody, přivedeme k varu, povaříme minutu, scedíme, oloupáme a drobně pokrájíme. Z bílé veky odkrojíme kůrky, veku pokrájíme na kostičky, zvlhčíme mlékem a necháme prosáknout. Změklé máslo utřeme se solí, postupně přidáváme žloutky, potom muškátový květ, rozsekanou petrželku, mandle a nakonec tuhý sníh z bílků.
Příprava masové nádivky: žemli pokrájenou na plátky pokropíme mlékem. Maso, slaninu a žemli umeleme, přidáme vejce, rozsekanou petrželku, pepř, umleté nebo roztlučené nové koření, brandy, sůl a dobře promícháme.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka