Kachna dušená na muškátovém víně - recept cpt. Cooka
1 porce:  1/4 mladé kachny, sůl, 3 dkg másla, 3 dkg cibule, 5 cl muškátového vína, 5 cl nemastné šťávy z telecí pečeně, 5 cl smetany, mletý bílý pepř, muškátový květ nebo oříšek, moučkový cukr, 3 cl portského vína, 3 dkg jarní cibulky, 5 dkg bobulí hroznového vína, 3 dkg hlaviček žampiónů, máslo na podušení žampiónů a cibulek
Mladá očištěná, vykuchaná a opláchnutá kachna se rozseká na menší kousky (včetně křídel a stehen), osolí a nechá podusit na másle téměř do měkka (stehna se nechají dusit déle). Podušené kousky kachny se vyjmout a ponechají v teple.
Do zbylého másla s kachním tukem se vsype jemně krájená cibule, která se lehce osmahne, zastříkne muškátovým vínem a nakonec se přidá silná nemastná šťáva z telecí pečeně. Vše se krátce povaří, pak se přidá hustá sladká smetana a kousky opečené kachny. Omáčka se osolí, ochutí bílým mletým pepřem, trochou muškátového květu nebo oříšku, přidá se trochu cukru, portského vína a vše se krátce podusí. (Omáčka má být hustší, světle krémové barvy.)
Jednotlivé porce kachny se před podáváním obkládají malými cibulkami podušenými na másle, oloupanými, jader zbavenými velkými bobulemi hroznů a podušenými hlavičkami žampiónů. Vhodnou přílohou jsou nasucho opečené krajíčky bílého chleba, vařená rýže, široké nudle nebo jiný druh těstovin.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka