Kachna na třešních - recept cpt. Cooka
4 porce:  1  kachna, 1 dl třešňovice, 1  citrón, 1  cibule nakrájená na kolečka, 3 dl suchého bílého vína, 2  pomeranče (na šťávu pokud možno krvavé pomeranče), 15 dkg třešní odpeckovaných a rozpůlených, 15 dkg krystalového cukru, 1 lžíce medu, 1 lžíce octa, z jednoho celeru listy
Injekční stříkačkou píchneme do kachny na několika místech asi sedminu třešňovice. Dovnitř kachny dáme celý citrón, cibuli a celerové listy a uzavřeme delší jehlou nebo provázkem. Pečeme v rozpálené troubě 30 minut. Plech vyndáme, tuk slijeme a nahradíme ho vínem. Pečeme tak dlouho, až je kachna hotová, pravidelně podléváme a propichujeme vidličkou, aby tuk vytékal. Asi 15 minut před dopečením kachnu pomažeme medem. Zatímco se kachna peče, smícháme ocet s cukrem a na středním plameni opékáme na pánvi tak dlouho, až se cukr rozpustí a začne karamelizovat. Přidáme pomerančovou šťávu, zbytek třešňovice, pomerančovou kůru a třešně. Dobře promícháme a 5 minut povaříme.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka