Kachna s pomerančem - recept cpt. Cooka
4 porce:  1  kachna, mandle, 2  pomeranče, sůl,

marináda: 2 lžíce sójové omáčky, pálivá paprika nebo tabasco, drcený pepř, 1 lžička mletého zázvoru nebo drobně usekaný, 1/2 lžičky mleté skořice, mletý badyán, 2 lžíce desertního vína, 2 lžíce pomerančové šťávy, 1 lžička pomerančové kůry nastrouhané, 1 lžíce karamelu,

placky: 30 dkg hladké mouky, sůl, voda, vepřové sádlo, mletý pepř

Menší kachnu rozdělíme na porce, mírně osolíme, opepříme a potřeme marinádou smíchanou ze všech přísad (místo pálivé papriky lze použít pár kapek tabasca, místo karamelu med, zázvor lze drobně usekat). Zbylou marinádu odložíme. Kachnu potřenou marinádou dáme do chladu rozležet alespoň na 1-2 hodiny. Pak porce kachny pomalu upečeme. Během pečení potíráme zbylou marinádou a podle potřeby podléváme vodou a poléváme vypečenou šťávou. Před dopečením posypeme mletými mandlemi či ořechy.
Upečené porce kachny srovnáme na tác, obložíme plátky pomeranče a podáváme s rýží. Vhodné jsou i tenké placky.
Placky připravíme tak, že z hladké mouky a vody zaděláme tužší těsto. Tence rozválíme, vykrojíme placky asi 12 cm v průměru a upečeme na suché plotně. Po upečení lehce pomastíme a skládáme na sebe.
Každý položí na placku kousek masa namočený ve vypečené šťávě, kousek pomeranče, svine jako omeletu a krájí sousta, která Ize namáčet tyčinkami ve vypečené šťávě nebo ve zředěné sójové omáčce.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka