Paštika z bažanta v máslovém těstě - recept cpt. Cooka
4 porce:  1 mladý bažant, 15 dkg telecího masa, 15 dkg vepřového masa (libového, možno použít i maso upečené), 15 dkg slaniny, játra z bažanta, 5 cl koňaku, 5 dkg lanýžů, 10 dkg husích jater, sůl, mletý pepř, žloutek, 50 dkg lístkového těsta,

Omáčka: 10 dkg žampiónů, 2 dl šťávy z hovězí nebo telecí pečeně, 5 cl kořeněného vína, 5 dkg husích jater, 4 dkg másla, sůl

Mladý očištěný a vykuchaný bažant se zbaví kůže, vykostí, prsíčka se odkrojí. Zbylé maso se jemně rozseká nebo umele spolu s telecím a vepřovým masem, slaninou a játry z bažanta, přidá se sůl, pepř, trochu koňaku a jemně sekané lanýže. Polovinou této směsi se rovnoměrně potře obdélníkový silnější plát listového těsta a střed plochy se pokryje střídavě tenkými plátky masa z bažantích prsíček, husích jater a lanýžů. Na to se rozetře zbylá polovina masové směsi a vše se přikryje tenčím plátem listového těsta (těsto se po stranách přimáčkne k okraji spodního plátu těsta). Povrch se potře žloutkem (případně ozdobí mřížkou ze zbytku těsta) a na několika místech se propíchne, aby mohla unikat pára. Paštika se peče 30-50 minut ve středně horké troubě. Podává se horká s omáčkou z pečeně se žampióny, vínem a husími játry.
Příprava omáčky: Jemně nakrájené žampióny se podusí na másle, přidá se silná nemastná šťáva z hovězí nebo telecí pečeně, trochu sladkého kořeněného vína a na drobnější kousky nebo plátky nakrájená podušená husí játra. Směs se za opatrného míchání (aby se žampióny a játra nerozdrobily) přivede téměř do varu, dochutí solí, přidá se kousek syrového másla a odstaví z ohně. (Nedoporučuje se vařit.)

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka