Sluka pálená rumem (flambovaná) - recept cpt. Cooka
1 porce:  1  sluka, sůl, mletý pepř, 5 cl rumu, 15 dkg slaniny (k obalení, do kašoviny), 5 dkg kuřecích jater, 3 dkg másla, strouhanka, muškátový oříšek, chleba
Očištěná odleželá sluka se pečlivě vykuchá a opláchne (vnitřnosti se použijí k přípravě kašoviny). Potom se osolí, opepří, pokape dobrým rumem a zabalí do tenkých plátků slaniny. Stáhne se nití nebo motouzem a nechá asi 20 minut péci v horké troubě. Potom se znovu stříkne rumem a vyjme z trouby.
Kuřecí nebo jiná játra z drůbeže se opečou na másle s jemně krájenou slaninou, přidají se dobře očištěné, opláchnuté a rozsekané slučí vnitřnosti (vyjma žaludku), vše se dobře podusí a rozseká nebo umele na jemnou kašovinu. Kašovina se podle potřeby zahustí jemnou bílou strouhankou, ochutí se solí, pepřem, případně muškátovým oříškem a znovu krátce podusí. (Vnitřnosti lze použít jen ze sluky lesní.)
Tenké krajíčky bílého chleba se nejprve potřou lehce máslem a potom připravenou kašovinou. Upečená sluka se rozsekne a na míse se obloží připravenými krajíčky chleba s kašovinou. Šťáva, zbylá po pečení, se podává zvlášť. Před podáváním se sluka znovu opálí malým množstvím kvalitního rumu.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka