Dušené hovězí plátky se zeleninou - recept cpt. Cooka
4 porce:  500  hovězích mas bez kosti, 2  cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžička bílého pepře, 3 kuličky jalovce, 1/2  citrónu na kůru, 1.5 lžíce citrónové šťávy, 1.5 lžíce oleje, 4  bobkové listy, kousek kůrky z celozrnného chleba, 1/4 l hovězího vývaru, sůl, 2  mrkve, 20 dkg celeru, zelená petrželka, 1 lžička rajčatového protlaku, 1 lžíce zahuštěné smetany
Na zeleninu jemně nasekáme cibuli a česnek, pepř a jalovec rozdrtíme v hmoždíři, přísady smícháme s citrónovou kůrou a šťávou. Touto směsí potřeme naklepané plátky masa, naskládáme je na sebe, přikryjeme a necháme v ledničce odležet nejméně 5 hodin.
V pekáči rozehřejeme olej, plátky osolíme, vložíme na pekáč a na středním ohni opékáme z obou stran dohněda. Přidáme bobkový list, chlebovou kůrku, podlijeme polovinou vývaru, pekáč přikryjeme a vložíme na spodní lištu trouby, kterou zapneme na 160°C. Maso dusíme 1.5 hod. a podléváme zbylým vývarem. Cibuli a mrkev nakrájíme na silné plátky a celer na kostičky. Vše přidáme k masu a dusíme dalších 30 minut. Maso a zeleninu vyjmeme a upravíme na mísu, maso posypeme sekanou petrželkou. Na omáčku z pekáče vyjmeme chléb a bobkový list. Do šťávy přimícháme protlak, zahuštěnou smetanu a petrželku. Omáčku podáváme k masu.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka