Hovězí hrudí s křenovou omáčkou - recept cpt. Cooka
4 porce:  60 dkg hovězího hrudí, 1  bobkový list, 1 lžička soli, 1 lžička celého pepře, 1 svazek bylinek (petrželka, tymián, celerové listy), 1 stroužek česneku, 4  cibule, 4  mrkve, 2  pórky, 2 lžíce hladké mouky, 1/8 l šlehačky, mletý pepř, 1 lžička citrónové šťávy, 1 strouhaný křen
Kupte kus masa obaleného vrstvou tuku. Tuk je zárukou, že maso při vaření zůstane šťavnaté. Teprve po tepelné úpravě tuk odstraňte a použijte do omáčky, které dodá chuť a hutnost.
Maso vložte do hrnce zalijte vodou a uveďte do varu. Pěnu seberte. Přidejte koření, bylinky a oloupaný stroužek česneku. Vařte mírným varem. Cibuli a mrkev oloupejte a přidejte k masu 30 minut před dokončením. Pórek očistěte, podélně rozkrojte až do poloviny, omyjte, svažte a asi 20 minut vařte ve vývaru.
Hovězí tuk z vařeného masa nakrájejte na malé kostičky, zahřejte, zaprašte moukou a krátce zpěňte. Přilejte 1/2 l masového vývaru, vařte 10 minut, proceďte. Omáčku ochuťte smetanou, solí, pepřem a citrónovou šťávou. Křen přidejte po lžících a omáčku dochuťte. Podávejte ji v omáčníku.
Náš tip: Křen může mít jemnou chuť, ale může být také ostrý. Nejlepší je čerstvě nastrouhaný z mladých, nedřevnatých kořenů.
Příloha: Vařené brambory, míchaný zeleninový salát jako předkrm

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka