Hovězí maso dušené - recept cpt. Cooka
4 porce:  60 dkg zadního hovězího, 2 lžíce pokrájené slaniny, 1 lžíce tuku, 1  cibule, 1 lžíce hladké mouky, sůl, mletý pepř nebo kmín nebo sladká paprika
Hovězí maso dostatečně uleželé, nejlépe z nízkého boku, naklepeme, protáhneme slaninou, osolíme, podle libosti i opepříme a vložíme na horký omastek. Po obou stranách je opečeme do červena, pak zakryjeme a po trochách podléváme. Maso nemusíme slaninou protahovat, ale pak přidáme k omastku pod masa i pokrájenou slaninu. Když je masa měkké a šťáva vydušená, poprášíme je trochou mouky, opražíme a znovu podlijeme, šťávu povaříme a maso nakrájíme na úhledné plátky. Podáváme je s rýží nebo s jakýmikoliv knedlíky, se širokými nudlemi nebo s brambory. Podle možnosti přidáme salát hlávkový či okurkový nebo rajský, v zimě mrazenou nebo sterilisovanou, popřípadě naloženou zeleninu, kyselou okurku nebo kompot. Jindy jakoukoliv jinou zeleninu čerstvou, například špenát.
Týmž způsobem můžeme dělat i maso srnčí.
Obměny:
1. Přidáme pod maso hodně cibule krájené na kolečka.
2. Přidáme pod maso cibuli a houby (čerstvé nebo sušené, předem máčené).
3. Přidáme kromě cibule i kořenovou zeleninu.
4. Přidáme opět cibuli i kořenovou zeleninu, ale ještě také bobkový list, nové koření a citrónovou kůru. Šťávu pak na konec obarvíme i osladíme páleným cukrem a přikyselíme, po případě zlepšíme vínem nebo smetanou.
5. Po staročesku se zázvorem. Maso jen osolíme a udusíme. Na konec je posypeme zázvorem a odkryté dáme do trouby zapéci, až dostane barvu
6. Šťavnaté s rajčaty. Pod maso přidáme hodně nakrájené cibule, rozpůlená rajčata i sladkou papriku a udusíme. Na konec maso nezaprašujeme, nýbrž šťávu zahustíme kyselou smetanou s trochou mouky. Podáváme s nudlemi nebo bramborovými šiškami či houskovými knedlíky apod. Sestavu doplníme zeleninovou polévkou nebo ovocem po obědě.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka