Hovězí závitky - recept cpt. Cooka
4 porce:  4 plátky zadního hovězího (po 12 dkg), slanina, sůl, 2 lžíce vepřového sádla,

Španělští ptáčci: máslo, vejce, sardelová pasta, cibule, strouhanka, mléko, mletý pepř, zelená petrželka, hladká mouka,

S klobásou: klobása nebo uzenka,

Se slaninou: cibule, slanina, chleba, hladká mouka,

S hořčicí: máslo, hořčice, kysaná smetana,

Ruské srazy: cibule, čerstvé houby, strouhanka, mléko, kysaná smetana

Naklepeme plátky zadního masa, osolíme je (podle libosti poklademe plátky slaniny) a naplníme nádivkou. Pak je svineme, ovážeme buď nití či tenkým provázkem, nebo je spíchneme špejlemi, po případě zvláštní svorkou. Takto upravené nejdříve zprudka opečeme na omastku, pak teprve je podlijeme, zakryjeme a dusíme do měkka. Šťávu necháme buď přírodní, nebo ji zatřepeme smetanou (té potřebujeme 1/8 l). Plníme různě.
Obměny:
1. Španělští ptáčci (hlavně z masa telecího). Na nádivku utřeme kousek másla s vejcem a trochou sardelové pasty nebo postrouhané cibule, přidáme strouhanou housku máčenou v mléce, okořeníme malinko pepřem, více sekanou zelenou petrželkou. Můžeme zlepšit i kouskem sekaného uzeného nebo jiného masa. Naplněné závitky před opečením obalíme v mouce. Šťávu necháme přírodní.
2. S uzenkami nebo klobásou (z masa hovězího nebo i telecího). Do každého předem naklepaného a osoleného plátku zabalíme místo slaniny polovinu loupané uzenky nebo kus loupané klobásy. Šťávu necháme přírodní. Jsou výborné a rychle hotové.
3. Se slaninou a cibulí (z masa hovězího nebo skopového). Na každý řízek rozprostřeme sekanou cibuli a na kostičky krájenou slaninu, prosypeme ještě strouhaným chlebem a stočíme. Na konec zaprášíme moukou.
4. S hořčicí (z hovězího nebo vepřového masa). Plátky potřeme máslem a hořčicí. Šťávu zatřepeme kyselou smetanou.
5. S houbami - 'ruské srazy' (z hovězího nebo telecího). Na nádivku osmažíme na zpěněné cibuli pokrájené houby, přidáme strouhanou housku a trochu mléka. Šťávu na konec zatřepeme kyselou smetanou.
Dobré sestavy: K obměně č. 1 a 2 podáváme brambory nebo rýži, k čís. 3 rýži nebo těstoviny, k č. 4 a 5 rýži, těstoviny nebo bramborové šišky. Jako doplněk zeleninu nebo salát.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka