Pikantní hovězí pečeně I - recept cpt. Cooka
4 porce:  3/4 kg zadního hovězího, 8 dkg slaniny, 1 lžíce másla, 1 větší cibule, 1 velká karotka, petržel, celer (stejné množství jako karotky a petržele), 6 zrnek celého pepře, 3 zrnka nového koření, 2  hřebíčky, citrónová kůra, 1/4 kg rajčat (čerstvá nebo pasta), 1 dl červeného vína
Maso lehce naklepeme, protkneme proužky slaniny a osolíme. Zeleninu a cibuli nakrájíme na tenké plátky. V kastrole rozehřejeme zbylou slaninu, až je sklovitá, přidáme máslo a maso po celém povrchu opečeme. Pak přidáme zeleninu a rovněž ji osmažíme. Přilijeme trochu vývaru nebo vody, přidáme koření a dusíme téměř do měkka. Později maso opečeme bez poklice. Ke konci přípravy přidáme na plátky nakrájená rajčata nebo pastu, přilijeme víno a dusíme ještě asi 10 minut. Maso vyjmeme. Šťávu prolisujeme nebo mixujeme a na rozkrájené maso ji trochu nalijeme. Ostatní podáme v omáčníku.
Příloha: knedlík žemlový, knedlík ze strouhanky, makaróny nebo noky a saláty

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka