Plátky ze svíčkové (tournedos) - recept cpt. Cooka
1 porce:  10 dkg hovězí svíčkové, 5 dkg telecích jater, 5 dkg telecích ledvinek, 10 dkg chipolata - malé tenké párky nebo kousky tenkých párků, sůl, koření (pepř, paprika, karí, majoránka, cayenský pepř), 2  žampióny, olej na opékání a smažení, chleba bílý - veka na krutony,

Bramborové těsto: 5 cl mléka, 2 dkg hladké mouky, 2  žloutky, 5 dkg vařených oloupaných brambor, 5 dkg strouhanky nebo bílého chleba na obalení, sůl

Dva plátky ze svíčkové, telecích jater a telecí ledviny se lehce osolí, okoření směsí podle chuti (pepř, paprika, karí, majoránka, cayenský pepř atd.) a opečou na roštu současně s 2 kousky tenkého párku. Přitom se opekou na tuku 2 plátky (krajíčky veky) bílého chleba - krutonky.
Na každý opečený plátek chleba (veky) se položí opečený plátek svíčkové, jater, ledvinky a kousek opečeného párku. Navrch se připíchne malou ozdobnou jehlou celá podušená žampiónová hlavička. Jako příloha se podávají menší kuličky z bramborové kroketkové hmoty obalené v mouce, žloutcích, strouhance nebo drobných vysmažených nudličkách z bílého chleba, usmažené do růžova.
Vhodným doplňkem jsou i košíčky z křehkého těsta vyplněné hráškem podušeným na másle a zapečená rajčata plněná podušenými plátky žampiónů, vázanými hustou smetanovou omáčkou.
Dalším doplňkem pokrmu je chřest. Zvlášť je možno také podat šťávu z telecí nebo přírodní pečeně. Místo chřestu je možno použit i černý kořen s máslem, jemný zeleninový salát nebo kompot.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka