Svíčková à la Napoleon - recept cpt. Cooka
4 porce:  1 kg hovězí svíčkové, 10 dkg slaniny, 1 lžíce másla, 1 lžíce mrkve, 1 lžíce celeru, 1 lžíce petržele, 1 velká cibule, 10 dkg uzeného masa, 2 dkg másla, 1 lžíce hladké mouky, 6 lžic madeiry nebo bílé víno a lžička rumu, 5  brambor, 10 dkg šunky, strouhanka, sůl, mletý pepř
Slaninu vyškvaříme do sklovita, přidáme máslo, pokrájenou zeleninu, cibuli a drobně pokrájené syrové uzené maso. Maso opečeme, podlijeme a pečeme v troubě asi 1 a 1/2 hodiny. Brambory uvaříme. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, procedíme do ni šťávu ze svíčkové a smícháme. Zeleninu a uzené prolisujeme, přidáme víno a trochu šťávy z pečeně, aby směs byla zahoustlá. Pečeni nakrájíme na řezy asi malík silné a do nízké zapékací mísy skládáme řez svíčkové, plátek šunky, řez bramboru pokapaný šťávou. Vše má podlouhlý tvar. Nyní smícháme kašovinu se šťávou a potřeme tím dobře stlačenou směs masa. Povrch posypeme strouhankou, pokapeme máslem a zapečeme 1/4 hodiny. Pečeni obložíme osmaženou nastrouhanou žemlí nebo bramborami posypanými petrželkou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka