Svíčková přírodní (nebo zajíc nebo směsi) - recept cpt. Cooka
4 porce:  3/4 kg hovězí svíčkové (nebo zajíce), 5 dkg slaniny, sůl, mletý pepř, 2  cibule, 6 dkg másla nebo tuku
Je-li svíčková pravá, zajíc nebo srnčí mladé, nemusíme je nakládat do mořidla, nýbrž maso nejprve protáhneme slaninou, ale nesolíme je, nýbrž na povrchu polijeme roztopeným máslem, aby celé bylo potaženo tukem. Takto je necháme den a noc rozležet. Pak omastek seškrábneme, maso teprve nyní osolíme a opepříme. Na pekáči rozpálíme seškrabaný omastek, vložíme do něho maso spolu s cibulí pokrájenou na hrubá kolečka, nikoliv drobně. Pečeme za občasného podlévání jen asi 1 - 1 1/2 hodiny, je-li maso dobře uleželé. Pak je úhledně nakrájíme a podáváme s přírodní šťávou, kterou můžeme, ale nemusíme prolisovat.
Mladý zajíc (cibuláč) nebo srnčí takto přírodně upravené jsou znamenité a poskytují příjemnou změnu. Podáváme nikoliv s knedlíkem, nýbrž raději s rýží, těstovinou a kompotem.
Dobrá sestava: Přírodní svíčková, makaróny a jedlé jeřabiny nebo jiný kompot. - Přírodní zajíc, rýže a brusinky.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka