Gratinované telecí řízky - recept cpt. Cooka
6 porcí:  6  telecích řízků, olej, sůl, 6 plátků šunky, 12 dkg tvrdého sýra, 5 dkg másla, 3  vejce, 10 dkg žampiónů, 1.5 dkg hladké mouky, 1/4 l vývaru z masoxu, worcestrová omáčka
Žampióny očistíme, pokrájíme na plátky a podusíme na 2/5 másla, osolíme, zalijeme rozšlehanými vejci a umícháme řídkou pomazánku. Telecí řízky nařízneme po obvodu na třech místech, naklepeme, osolíme, vložíme na pánvičku s rozehřátým olejem, opečeme po obou stranách a přeložíme do pekáčku. Olej z pánvičky slijeme, na pánvičku přidáme dalších 2/5 másla rozetřeného s moukou, po rozehřátí zalijeme vývarem, okořeníme několika kapkami worcesterské omáčky a za stálého míchání odvaříme připečenou šťávu. Řízky potřeme míchanými vejci, poklademe plátky šunky, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme pod grilem nebo v hodně vyhřáté troubě, až se sýr roztaví. Sýr potřeme zbylým máslem, na talířích podlijeme šťávou a doplníme vařenými brambory a kompotem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka