Kyselo s vejci - recept cpt. Cooka
4 porce:  2 hrsti sušených hub nebo talíř čerstvých, 3/4 l vody, sůl, kmín, 4  vejce, 5 dkg másla na umíchání vajec a na omaštění,

Kvas: 5 dkg kvasnic, 10 lžic žitné mouky,  trochu chleba, 4 dl vody

Čerstvé houby nadrobno nakrájíme nebo sušené rozdrtíme. Vložíme do hrnce a zalejeme vodou. Přidáme sůl, kmín a povaříme doměkka. Na másle umícháme vejce, které buď klademe každému na talíř, nebo je zamícháme do polévky. Vmícháme kvas (droždí, žitnou mouku a kousek chlebové kůrky rozmícháme ve vodě a necháme 24 hod. vykvasit v teple), který předtím, než jej vlijeme do polévky, důkladně promícháme. Brambory můžeme taktéž přidat přímo do polévky, nebo je klademe do mísy uprostřed stolu a polévka se může bramborami zajídat, jak bylo zvykem v Podkrkonoší.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka