Telecí kýta naložená podle M. D. Rettigové - recept cpt. Cooka
4 porce:  1 kg telecí kýty, 1 šálek vinného octa, 1 šálek vody, 1 menší cibule, 1  bobkový list,  špetka tymiánu, 5 zrnek celého pepře, 5 zrnek nového koření,  špetka mletého zázvoru, 5 dkg slaniny, 2 lžíce másla, sůl, 1 dl bílého vína
Z octa, vody, cibule pokrájené na plátky a koření svaříme marinádu asi 10 minut. Vychladlou nalijeme na maso vložené v porcelánové nádobě a necháme v chladu 2-3 dny marinovat. Maso musíme denně obrátit. Před úpravou maso dáme okapat, osolíme, protkneme proužky slaniny. V kastrole sklovitě vyškvaříme zbylou slaninu, přidáme máslo a maso opečeme. Pak je dopečeme za častého podlévání marinádou a vypečenou šťávou. Ku konci přilijeme víno a ještě 10 minut pečeme.
Příloha: žemlový nákyp, slané lívance ze strouhanky, noky z odpalovaného těsta smažené

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka