Telecí rolky s vínem a ořechy - recept cpt. Cooka
4 porce:  25 dkg modrých hroznů, 25 dkg zelených hroznů, 8  telecích řízků, sůl, zelená petrželka, meduňka, 8 plátků tvrdého sýra, 1/2 lžičky instantního vývaru, 2.5 dkg másla, 1 dl smetany, 2 lžíce oleje, 12.5 dkg vlašských ořechů, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce citrónové šťávy, 2 lžičky zlaté jíšky, citrón na zdobení
Hroznové víno omyjeme a osušíme, bobulky rozpůlíme a zbavíme jadérek. Meduňku a petrželku nasekáme nadrobno, několik snítek si ponecháme na ozdobu. Tenké řízky osolíme a opepříme, na každý položíme plátek tučnějšího sýra, posypeme bylinkami, zavineme a sepneme párátkem. Opečeme dozlatova na rozpáleném oleji, podliljeme vodou s rozmíchaaným vývarem a smeranou a dusíme asi 10 minut. Na másle mezitím za stálého míchání krátce podusíme půlky ořechových jader a hroznové víno, přidáme cukr a citrónovou šťávu a necháme na mírném ohni lehce zkaramelizovat.
Rolky vyjmeme a necháme na teplém místě, šťávu přivedeme k varu, podle chuti vmícháme jíšku a krátce povaříme, nebo jen vaříme, až se část tekutiny odpaří. Osolíme a opepříme.
Na mísu urovnáme rolky, obložíme je ořechovým a hroznovým karamelem, ozdobíme lístky meduňky a plátky citrónu a přelijeme částí omáčky. Zbylou omáčku podáváme zvlášť.
Příloha: krokety

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka