Telecí řízky na víně - recept cpt. Cooka
4 porce:  4  telecí řízky, 1 menší cibule, 1/8 l bílého vína, 1 šálek vývaru, 2  žloutky, 1 lžička hladké mouky, 1 lžička hořčice, 2 lžičky kaparů, sůl
Na lžíci másla zpěníme drobně nakrájenou cibuli, vložíme na ni naklepané osolené řízky a po obou stranách je opečeme. Pak je mírné podlité dusíme do měkka. Nakonec přilijeme polovinu vína smíchaného s hořčicí a přidáme drobně usekané kapary. Použijeme-li kaparů v soli, musíme je dobře na cedníku oprat. Vše vaříme asi 10 minut. Druhou polovinu vína smícháme s trochou vývaru a žloutky a po odstavení z ohně je k řízkům přilijeme. Použijeme-li k dušení kastrolu z varného skla, musíme nechat před přidáním žloutků šťávu na mase trochu zchladnout, aby se žloutky nesrazily. Sklo totiž dlouho drží teplotu.
Stejným způsobem můžeme připravit zadní díl králíka.
Podáváme s opečenými brambory nebo vařenými novými brambory sýpanými petrželkou, nočky nebo slané lívance ze strouhanky, saláty.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka