Telecí kotleta na tokajský způsob - recept cpt. Cooka
4 porce:  60 dkg telecí kotlety, 1.5 dkg soli, 5 dkg hladké mouky, 8 cl oleje, 10 dkg mrkve, 10 dkg petržele, 5 dkg cibule, 5 g česneku, 2 g celého pepře, 1 g tymiánu, 2  bobkové listy, 3 dkg rajčatového protlaku, 6 dl vývaru z kostí, 2 dl tokajského vína, 25 dkg hroznového vína
Kotlety lehce naklepat. Osolit, z obou stran obalit v mouce a v troše horkého oleje opéci maso tak, až dostane barvu. Vyjmout z pánve a přendat do hrnce. Ve zbytku oleje orestovat na plátky pokrájenou zeleninu, ochutit celým pepřem, tymiánem a bobkovým listem a přimíchat trochu rajčatového protlaku. Míchat ještě další 1 - 2 minuty, pak zaprášit moukou a dobře promíchat. Přilít vývar z kostí, osolit a při mírné teplotě dusit pod pokličkou 30 - 40 minut. Přelít přes sítko na plátky masa. Přilít tokajské víno a přidat oloupané a vypeckované hrozny. Pod pokličkou dusit, až je maso měkké. Kotlety vyjmout, položit na talíř, zalít tokajsou omáčkou. Jako přílohu servírovat vařené brambory ozdobené petrželkou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka