Džuveč - recept cpt. Cooka
4 porce:  karotka, fazolový lusk, zelený hrášek, květák, lilek, brambora, paprika, tykev, 4  cibule, 3 stroužky česneku, 1 sklenka bílého vína, 3 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce oleje, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce rozinek nebo nezralých bobulí vinných hroznů,  špetka mletého koriandru,  špetka tymiánu,  špetka mletého pepře, 1  chilli paprička, sůl, 1 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce zelené petrželky, 1 lžíce celerové natě, saturejka, 50 dkg pomletého nebo drobně pokrájeného vepřového plecka, 1/2 šálku rýže, několik  rajčat
Nakrájenou zeleninu (1/4 kg na jednu porci) krátce podusíme na oleji, na kterém jsme předtím osmahli rozsekanou cibuli a česnek. Skleněnou zapékací mísu vytřeme olejem, dáme vrstvu zeleniny, masa, posypeme rýží, kořením a tak střídáme vrstvy, až je miska téměř plná. Nakonec dáme rajčata, zalijeme vínem, pokapeme olejem a pečeme v troubě přikryté poklicí jednu a půl hodiny nebo i déle. Džuveč lze připravit i jednodušeji bez masa nebo i bez rýže. Pojídáme buď jako samostatné jídlo, nebo s bílou vekou či s rýží.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka