Polévka bramborová jarní - recept cpt. Cooka
4 porce:  50 dkg brambor, 10 dkg kořenové zeleniny, 5 dkg oleje, 1/2 l mléka, sůl, 1 l vody, zelená petrželka, kedlubna, květák, zelený hrášek (asi 100 g zeleniny celkem)
Oloupané nové brambory pokrájené na kousky vaříme v osolené vodě. Zvlášť na tuku udusíme na kostičky nakrájenou mladou kořenovou zeleninu, popřípadě přidáme trochu brukve, květáku a hrášku. Z uvařených brambor ocedíme do hrnečku vodu, brambory vymícháme v hladkou kaši a ředíme přitom horkým mlékem a vodou slitou z brambor. Přidáme udušenou zeleninu a polévku ještě povaříme. Není-li na trhu čerstvý hrášek, můžeme přidat dvě lžíce sterilovaného (nebo na tuku podušený zmrazený). Polévku okořeníme rozsekanou petrželkou, popřípadě jinými jarními bylinkami, jako jsou mladé lístky kopřiv, jahod, pampelišek apod.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka