Vařené vepřové koleno s kyselým zelím - recept cpt. Cooka
4 porce:  1 kg vepřového vepřového kolena, 15 dkg cibule, 2  bobkové listy, 4 zrnka celého pepře, 75 dkg kysaného zelí, 4 kuličky jalovce, 1 kg moučných brambor, 1/4 l mléka, 1 lžíce másla, sůl, 1 strouhaný muškátový oříšek
Vařené vepřové koleno je oblíbené jídlo v mnoha evropských zemích. Pro změnu si můžete koupit i koleno uzené. Je-li příliš slané, namočte ho přes noc do studené vody.
 Vepřové koleno dejte do těsnějšího hrnce a zalijte je pokud možno malým množstvím vody. Přidejte 2/3 cibule, rozdrcené bobkové listy a celý pepř. Povařte 90 minut.
 Půl hodiny před dovařením masa odeberte trochu tučného vývaru z kolena a povařte v něm kyselé zelí se zbylou cibulí a s bobulemi jalovce. Zelí duste do měkka při nízké teplotě, občas zamíchejte, nakonec dochuťte. Brambory vařte asi 20 minut, slijte, nechte vychladnout a rozmačkejte nebo prolisujte. Smíchejte s horkým mlékem a vmíchejte máslo. Osolte, ochuťte muškátovým oříškem a posypte dle chuti do zlatova opečenými kroužky cibule.
 Náš tip: V tlakovém hrnci vařte vepřové koleno jen 30 minut a zelí jen 10 minut. 
Příloha: Bramborová nebo hrachová kaše. Vyzkoušejte také kaši hotovou - instantní.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka