Vepřová pečeně panenská - recept cpt. Cooka
4 porce:  3/4 kg vepřové panenské, sůl, mletý pepř, 4 lžíce vepřového sádla
Panenská je vlastně 'svíčková' z vepře, peče se obvykle po zabijačce, zabalená do 'blány' čili 'opony', tj. předstěry, části pobřišnice, která má na sobě pruhy tuku. Osolené a opepřené maso se do této blány den nebo dva předem zabalí, nechá rozležet a teprve pak peče. Šťáva se nechá přírodní. Maso takto připravené se také zalévá do sádla a ukládá na pozdější dobu.
Obměna slovenská: Maso se hrubě poseká, osolí a okoření jako na sekaninu, zabalí opět do předstěry a nechá takto jen přes noc, ovšem v chladnu, rozležet. Druhý den se peče na slanině a cibuli. Je přímo znamenité, neboť všechna šťáva v pečeni zůstane zachována.
Dobrá sestava: Panenská přírodní pečeně, brambory a salát nebo kompot.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka