Polévka rajská - recept cpt. Cooka
4 porce:  50 dkg rajčat, 1  cibule, 1 lžíce tuku, 2 lžíce hladké mouky, bobkový list, hřebíček, citrónová kůra, moučkový cukr, sůl, zelená petrželka nebo pažitka, 1/8 l kysané smetany, sušené houby
V létě: Na omastku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme pokrájená rajčata, bobkový list, trochu cukru a dusíme, až šťáva z rajčat vysmahne. Místo čerstvých rajčat lze použít protlak, jednu lžíci místo každých 120 g. Potom zaprášíme moukou a za stálého míchání ji upražíme, zalijeme vodou, osolíme, rozvaříme a podle chuti přisladíme a procedíme. Na konec okořeníme zelenou petrželkou nebo pažitkou a zlepšíme podle libosti trochou mléka nebo smetany. Podáváme buď s krájeným chlebem, nebo s dušenými kroupami či rýží nebo těstovinou a také s brambory zvlášť vařenými.
V zimě: Uděláme zlatou jíšku na cibulce, zalijeme ji vodou, osolíme, osladíme, okořeníme bobkovým listem, povaříme, na konec teprve přilijeme zředěný rajský protlak. Necháme přejít jedním varem a podáváme jako předešlou. Je to pokrm částečně ochranný. Můžeme do ní zavařit také ovesné vločky. Chuť zlepšíme, vaříme-li spolu též houby.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka