Polévka z bílé řepy (tuřínu) - recept cpt. Cooka
6 porcí:  1.5 kg tuřínu, sůl, mléko (masitý vývar), 1 lžíce másla, mletý pepř, 2 lžíce smetany, rýže (krupky)
Syrovou bílou řepu oloupáme a podle velikosti rozkrájíme na čtyři nebo osm dílů. Nejdříve ji povaříme pět minut ve slané vodě. Potom ji vaříme v mléce, mléčné vodě nebo ve slabém masitém vývaru tak dlouho, až změkne. Scedíme, prolisujeme sítem, přimícháme kousek másla, osolíme a opepříme. Vývar, ve kterém se řepa po druhé vařila, ředíme mlékem nebo vývarem z masa podle toho, kolik polévky chceme mít a zavaříme do ní tolik sága (rýže nebo krupek), aby byla dostatečně hustá. Jakmile se ságo uvařilo, smícháme polévku s protlakem řepy a vaříme dalších pět minut. Při podávání zlepšíme smetanou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka