Polévka z fazolových lusků - recept cpt. Cooka
4 porce:  1/4 kg fazolových lusků - zelených nebo chřestových (žlutých), 1 lžíce octa, 2 kostky kostkového cukru, sůl, 1/4 l kysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, kopr
Mladé fazolové lusky zelené nebo také žluté očistíme, opereme a nakrájíme na menší kousky. Dáme je do slané vody spolu s trochou cukru vařit. Teprve když jsou měkké, polévku přikyselíme a zahustíme zátřepkou z kyselé smetany. Necháme přejít jen jedním varem a podle chuti kořeníme koprem, bazalkou nebo saturejkou.
Dobrá sestava: Tato polévka a brambory zvlášť. Mléko v polévce živí hodnotnými bílkovinami, brambory sytí a fazolky chrání zdraví jako každá zelenina. Stačí také v bezmasý den k obědu s jakýmkoliv moučníkem, který zasytí, zejména tehdy, když do ni uděláme ztracená vejce.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka