Skopová kýta naložená - recept cpt. Cooka
4 porce:  1 kg skopové kýty (nebo vepřové či kančí), sůl, jalovec, mletý pepř, nové koření, bobkový list, tymián, mletý zázvor, 1 velká cibule, kořenová zelenina, 6 dkg slaniny, 3 lžíce tuku, 1/8 l červeného vína, 1 lžíce hladké mouky
Očištěnou kýtu dobře naklepeme a potom hustě potřeme směsí ze soli, tlučeného jalovce, pepře, nového koření, bobkového listu, tymiánu, zázvoru atd. Dáme ji do kamenné nádoby a necháme několik dní ležet, v zimě až týden, a ovšem denně ji obracíme. Naloženou kýtu opláchneme, protáhneme hustě slaninou a dáme péci spolu s velkou cibulí a očištěnou kořenovou zeleninou. Pečeme 2-3 hodiny, podle velikosti, šťávu procedíme a zahustíme červeným vínem s trochou mouky.
Dobrá sestava: Naložená kýta, knedlíky nebo těstovina a kompot jako ke zvěřině (brusinky, sladké jeřabiny, popřípadě rybíz). Maso živí bílkovinami, knedlíky sytí a kompot přidá látky ochranné.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka