Polévka z mladého hrášku - recept cpt. Cooka
4 porce:  1/2 kg zeleného hrášku, 1 l vody nebo vývaru s masoxem, 1/4 l mléka, 4 dkg oleje, 4 dkg hladké mouky, sůl, žemle, 10 g oleje
Mladé hrachové lusky nevylupujeme, zbavíme je postranních vláken (jako u fazolek), nakrájíme je na menší kousky a dáme na tuk dusit. Za stálého hlídání, aby lusky nezhnědly, jen se osmahly, necháme je změknout, pak zaprášíme moukou, podlijeme vodou a mlékem a dobře uvaříme. Měkké lusky prolisujeme sítem. Můžeme také lusky vyloupat a vařit zvlášť slupky, které lisujeme, a hrášek přidat do polévky až na konci varu, když jsme již lusky prolisovali. Do hotové osolené polévky vkládáme na kostičky pokrájenou osmaženou žemli.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka