Skopové po irsku - recept cpt. Cooka
1 porce:  25 dkg předního skopového, 30 dkg zeleniny včetně brambor, voda, sůl, celý pepř (případně tymián nebo křen), zelená petrželka
Připravuje se zásadně v jednom hrnci. Skopové přední maso se pečlivě naseká (aby se neroztříštily kosti), zalije vodou, osolí, přidá se trochu celého pepře a vše se nechá asi hodinu vařit. Když je maso částečně měkké, přidá se na hrubší kousky krájená kapusta, trochu cibule, mrkev a syrové brambory krájené na hrubší plátky nebo hranolky a vše se dovaří do měkka. Kromě pepře lze použít také tymián a křen. Pokrm se zásadně nezahušťuje a podává se velmi horký v polévkové míse (vývar musí být čirý), podíl jednotlivých složek jídla je asi 1/3 masa, 1/3 zeleniny včetně brambor, 1/3 vývaru. Místo krájených brambor lze použít celé, maličké, zeleninu je možno doplnit celerem a petrželí (pokrm nesmí být však nasládlý od zeleniny). Před podáním se přidá sekaná zelená petržel.
Skopové po irsku lze připravit také tím způsobem, že se částečně uvařené maso prokládá vrstvami lehce osmahnuté zeleniny a brambor, zalije vlastním vývarem a nechá pomalu dodusit do měkka. Obdobným způsobem lze upravit i hovězí maso.
Příloha: pečivo nebo chléb

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka