Skopové s kapustou srbské - recept cpt. Cooka
4 porce:  1/2 kg skopového masa, 1 větší kapusta, 1/8 kg rýže, 6 dkg slaniny, sůl, česnek, majoránka, 4  brambory, 1/4 l kysané smetany
Skopové chvíli povaříme a pak nakrájíme na kostky. Zatím očistíme a v polévce okamžik povaříme kapustu, celou nebo rozpůlenou, teprve pak ji rozdělíme na osminky. Do ohnivzdorné mísy nebo kastrolu položíme nejprve plátky slaniny, na ně dáme trochu masa, pak vrstvu kapusty, vrstvu spařené rýže, kterou okořeníme atd. Nahoru dáme vrstvu syrových brambor nakrájených na plátky a zakryté dáme dusit do trouby. Polohotové zalijeme smetanou a dopečeme. Pokrm je zdánlivě složitý, ale ušetří čas i práci tím, že se dusí - bez míchání - v troubě. Je sám o sobě účelnou sestavou, živí bílkovinami, sytí a též chrání zdraví, protože osahuje i zeleninu.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka