Máslové řízky - recept cpt. Cooka
4 porce:  30 dkg kuřecích řízků (králičí nebo telecí maso bez kosti), 6 dkg rohlíků, 4 lžíce mléka, 1  vejce, sůl, mletý pepř,  trochu muškátového květu, 2.4 dkg hladké mouky, 2.4 dkg oleje na pečení, 1.2 dkg másla na zjemnění šťávy,  trochu vývaru
Maso omyjeme, nakrájíme na kousky, žemle zvlhčíme mlékem a společně s masem umeleme na strojku. Umleté maso dáme do misky, přidáme vejce, osolíme, okořeníme a dobře promícháme. Ze směsi utvoříme podlouhlé řízky asi 1 cm vysoké, na jedné straně je poprášíme moukou a touto stranou je klademe na pekáček do rozehřátého tuku. Řízky pečeme v troubě nejprve po jedné straně, potom je obrátíme a pečeme po druhé straně do růžova. Upečené řízky vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme trochou studeného vývaru a dobře povaříme. Hotovou šťávu zjemníme máslem a řízky upravené na talíři šťávou přelijeme.
(Vilém Vrabec)
Příloha: bramborová kaše a kompot

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka