Masové kuličky - recept cpt. Cooka
4 porce:  32 dkg zadního hovězího, 20 dkg vepřového masa, 8 dkg cibule, 8 dkg strouhanky, 1  vejce, 20 dkg másla na osmažení cibule a masových kuliček, 2 dl mléka do strouhanky, sůl, mletý pepř, nové koření, moučkový cukr, glutasol,

Šťáva - omáčka: 6 dkg másla, 5 dkg hladké mouky, 1 l mléka, sůl, mletý bílý pepř, glutasol, moučkový cukr, zelená petrželka, worcestrová omáčka

Libové hovězí a vepřové maso se umele dvakrát na masovém strojku, přidá se jemně krájená na oleji nebo másle do zlatova osmahnutá cibule, strouhaná houska pokropená mlékem, vejce a trochu soli. Ochutí se mletým pepřem, mletým novým kořením, práškovým cukrem, glutasolem a vše se dobře promíchá. Hmota nesmí být příliš tuhá.
Z hmoty se tvarují menší kuličky (velikosti malého vlašského ořechu, 5 - 7 na porci), které se na másle osmaží do zlatova. Mohou se podávat bez šťávy i se šťávou. Vhodnou přílohou jsou vařené šťouchané brambory.
Příprava šťávy - omáčky: z másla a mouky se připraví světlá zásmažka, zalije se mlékem a za stálého míchání se povaří. Pak se ochutí solí, glutasolem, mletým bílým pepřem, cukrem a nakonec se přidá trochu sekané petrželky nebo pažitky a worcesteru. V hotové omáčce se podusí (asi 15-20 minut) osmažené kuličky.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka