Sarmale - recept cpt. Cooka
4 porce:  40 dkg mletého vepřového masa, 75 dkg mletého předního hovězího, 1 hlávka zelí, 2 velké cibule, sůl, mletý pepř, tymián, 1 lžíce celerové natě, 1 lžíce zelené petrželky, 2  vejce, 1/2 šálku předvařené rýže, 10 dkg slaniny, 2 lžíce oleje, 1 sklenka bílého vína,  trochu vývaru, 5  rajčat, klobása, bílý jogurt, kopr
Mleté maso se smíchá s petrželkou, kořením, celerovou natí, trochou nakrájené cibulky, solí, předvařenou rýží a s vejci. Náplň zavineme do zelných listů a vytvoříme malé balíčky, velké asi jako vlašský ořech. Zapékací misku vytřeme olejem, pokryjeme zbytkem pokrájeného zelí, přidáme vrstvu závitků, kousky klobásky, posypeme nakrájenou cibulí a čtverečky slaniny či odřezky mastného ze slaniny. Vrstvy opakujeme, nakonec dáme pokrájená rajčata, zalijeme vínem nebo vývarem, pokryjeme na povrchu listy zelí a dusíme pomalu v troubě alespoň dvě hodiny. Čtvrt hodiny před koncem můžeme podle chuti zalít i bílým jogurtem, smíchaným případně s rozsekaným koprem. Jako přílohu dáváme chléb nebo rýži.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka