Telecí frikadely se sýrem - recept cpt. Cooka
4 porce:  40 dkg mletého telecího masa, 2  žloutky, 1/8 l smetany, 2 lžíce sekané zelené petrželky,  špetka nastrouhaného muškátového oříšku, 1 lžička soli, 1/2 lžičky mletého pepře, 30 dkg špenátu, 3 lžíce másla, 4 plátky tvrdého sýra
Frikadely z telecího masa jsou jemné a šťavnaté, zvláště je-li maso umleto krátce před přípravou. Jako vhodnou přílohu doporučujeme špenát, sýr a zeleninu.
Mleté maso smíchejte se žloutkem, smetanou a kořením. Utvořte velké, ploché frikadely, po jedné na porci. Špenát důkladně opláchněte a dejte do vřící osolené vody. Nechte přejít varem, v cedníku prolijte studenou vodou, vodu vymačkejte. Listy oddělte a zahřejte na třetině másla. Zbytek másla rozpusťte při vyšší teplotě, frikadely na něm za častého obracení opečte, vložte do horké zapékací mísy a pokryjte špenátem. Vypečenou šťávu rozřeďte trochou vody a nalijte ji na špenát. Frikadely pokryjte plátky sýra, přiklopte a nechte sýr roztavit při nízké teplotě.
Vhodná příloha: opečené kostky ze syrových brambor nebo opékaný chléb. Jako předkrm rajský salát.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka