Králík na červeném víně - recept cpt. Cooka
4 porce:  1  králík, 2 lžíce másla, 10 dkg slaniny, 2 středně velké cibule, 1 lžíce hladké mouky, 1 stroužek česneku, sůl, mletý pepř, 2 dl červeného vína
Odblaněného králíka nakrájíme na porce, osolíme, opepříme a promícháme s usekanou cibulí a jemně usekaným česnekem. Slaninu pokrájíme na drobno, je-li prorostlá, krájíme ji na plátky, opečeme v kastrole a přidáme máslo. Na tomto základě opečeme maso do růžova. Pak maso poprášíme moukou a opražíme ji. Podlijeme vínem a dusíme za občasného podlévání a obracení do měkka. Ku konci přípravy necháme maso na povrchu opéci bez poklice, šťávu od stěn pekáče uvolníme, aby měla nahnědlou barvu. Je-li řídká, zahustíme kouskem másla smíchaného s hladkou moukou.
Poznámka: v původním předpise je uvedeno, že do šťávy dáme v posledních 20 minutách na kostky nakrájené syrové brambory a společně dodusíme. Mnohým bude lépe vyhovovat jako příloha jemný knedlík nebo smažené bramborové krokety. Brambory přidané do šťávy ji vsáknou a pak je nutné podat jako další přílohu dušenou zeleninu a saláty.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka