Dršťky zadělávané - recept cpt. Cooka
4 porce:  1 kg drštěk, kořenová zelenina, cibule, 2 lžíce tuku, 2 lžíce hladké mouky, sůl, česnek, majoránka, mletý zázvor (), zelená petrželka
Dršťky dobře na prkénku vyčistíme hrubou solí, oškrábeme je a v několika vodách opereme. Pak je zalijeme vodou, přivedeme do varu, tuto vodu scedíme, nalijeme na ně novou, později přidáme oškrábanou kořenovou zeleninu i cibuli. a vaříme je nejméně dvě až tři hodiny do měkka. Proto je obvykle vaříme den předem nebo na dvakrát, v tom případě přidáme zeleninu až po druhé. Ke konci dršťky teprve osolíme. Uděláme bledou jíšku, zalijeme ji částí polévky, povaříme na omáčku, dršťky zatím pokrájíme na tenké nudličky a pak je vložíme do omáčky přihřát. Okořeníme utřeným česnekem a majoránkou, po případě i zázvorem. Můžeme je zlepšit kouskem posekaného uzeného masa nebo bůčku a zelenou petrželkou.
Dobrá sestava: Zadělávané dršťky, brambory nebo nudle a salát. Dršťky jako každé maso živí, brambory nebo nudle sytí a salát dodá látky ochranné.
Obměny:
Dršťky na divoko - jíšku uděláme na cibulce a tmavší, zalijeme ji vývarem z drštěk, ale přidáme ještě bobkový list, nové koření a povaříme. Do hotové omáčky vložíme nakrájené dršťky a buď přikyselíme citrónem, nebo zlepšíme trochou kyselé smetany.
Dršťky na paprice - na omastku zpěníme spolu se sladkou paprikou posekanou cibulku, zalijeme odvarem, přidáme pokrájené dršťky a povaříme. Nezahustíme jíškou, nýbrž zatřepeme kyselou smetanou s moukou.
Dobré sestavy: Dršťky na divoko nebo na paprice, knedlíky houskové nebo bramborové a salát z rajčat, okurek nebo hlávkový, který přidá látky ochranné.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka