Rajčatová polévka - recept cpt. Cooka
4 porce:  1/2 kg rajčat, 5 dkg másla, 6 dkg hladké mouky, mletá paprika, sůl, 1/4 l kysané smetany nebo mléka, 6 dkg rýže nebo jemné nudle, 1 l vody, zelená petrželka
Z tuku a mouky uděláme světlou jíšku, rozředíme vodou, osolíme, opaprikujeme, zavaříme opranou rýži a vaříme polévku mírným varem, až je rýže měkká. Přilijeme protlak z rajčat, který jsme si připravili takto: rajčata pokrájíme, rozvaříme ve vodě a protlačíme sítem. Polévku pak s přilitým protlakem chvilku povaříme. Dáváme-li nudle, zavaříme je až do hotové polévky jen na několik minut. Není špatným zvykem vařit nudle zvlášť ve slané vodě a promaštěné lžičkou tuku je podávat na misce k polévce. Polévku zjemníme kysanou smetanou nebo sladkým mlékem. Kdo rád sýr, přidá si strouhaný do polévky.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka