Telecí játra Lisabon - recept cpt. Cooka
1 porce:  15 dkg telecích jater, 4 dkg sleziny, 7 cl přírodního bílého vína, 2 dkg másla, bobkový list, česnek, sůl, mletý pepř, ocet
Opláchnutá čerstvá telecí játra se nakrájejí na menší tenké plátky, vloží do porcelánové nebo skleněné misky a zalijí bílým přírodním vínem. Pak se přidá kousek bobkového listu, kousek celého česneku, trochu soli, mletého pepře a octa a vše se nechá 12 - 24 hodin v chladničce.
Vlastní příprava: na pánvičce z nerezového materiálu se rozpustí máslo, přidá se na kousky nebo plátky nakrájený česnek, víno z jater a vše se krátce povaří. Nakonec se přidají nakrájená játra, která se v roztoku dusí do měkka (asi 4-6 minut). Pokrm se nezahušťuje.
Pokud je k dispozici slezina, naškrabe se najemno a nechá se společně s játry odležet ve vinném roztoku. Při úpravě pokrmu se postupuje tak, že se do dávky másla přidá česnek a vinný nálev se slezinou z jater se postupně přidává po malých dávkách a nakonec se přidají a udusí telecí játra.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka