Dušená jelení kýta s borůvkami - recept cpt. Cooka
4 porce:  60 dkg jelení kýty, 10 dkg slaniny, 2 dkg soli, 2 g mletého pepře, 8 cl oleje, 10 dkg mrkve, 10 dkg petržele, 3 dkg celeru, 5 dkg cibule, 5 g česneku, 1 g celého pepře, 1 g tymiánu, 2  bobkové listy, 2 dkg rajčatového protlaku, 3 dkg hladké mouky, 2 dl červeného vína, 20 dkg borůvek
Dobře omytou a osušenou jelení kýtu bohatě prošpikovat slaninou. Stejnoměrně osolit a opepřit a nechat pár minut uležet, aby maso koření dobře natáhlo. Na pánvi zahřát trochu oleje a maso ze všech stran opéci, až dostane barvu. Pak vyjmout maso z pánve a uložit do pekáčku. Mrkev, petržel, celer a cibuli nakrájet na kolečka a ve zbylém oleji za častého míchání zpola orestovat a přidat prolisovaný česnek, zrnka pepře, tymián a bobkový list. Vmíchat trochu rajčatového protlaku, zasypat moukou a za stálého míchání dále orestovat. Po 1 - 2 minutách zředit vývarem nebo vodou a červeným vínem, přivést k varu a podle potřeby osolit. Povařenou omáčkou přelít připravenou kýtu, přikrýt pokličkou a při střední teplotě dusit doměkka. Zhoustne-li při dušení omáčka, je třeba ji zředit vývarem a vínem. Hotové měkké maso vyjmout ze šťávy a naporcovat. Do omáčky vmíchat trochu borůvek a mírně ještě 5 - 10 minut vařit a pak přelít přes sítko. Šťáva nesmí být pasírována, vařená zelenina by tak změnila její chuť! Nakrájené položit na talíř, přelít omáčkou a podávat s dušenou rýží nebo bramborovými kroketami. Nezapomenout servírovat borůvky v šálku nebo skleněné misce spolu s pokrmem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka