Guláš se zeleninou - recept cpt. Cooka
4 porce:  20 dkg cibule, 2 svazky kořenové zeleniny, 30 dkg vepřové kýty, 30 dkg hovězího ramínka, 2 lžíce přepuštěného másla, sůl, mletý pepř, 1 lžíce mleté papriky, 1.25 l instantního masového vývaru, 1.5 lžíce kmínu, 1 lžíce tymiánu, 50 dkg mrkve, 30 dkg zelí, 2 lžíce másla, 50 dkg brambor (druh, který se nerozvařuje), 1 lžíce nakládaného strouhaného křenu, zelená petrželka
Cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubší kousky. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Oba druhy masa nakrájíme na kostky a ve velkém kastrolu je spolu s cibulí a kostičkami zeleniny ze všech stran zprudka osmahneme na rozpáleném tuku. Maso osolíme a opepříme. Kastrol odstavíme ze sporáku, maso zaprášíme paprikou, podlijeme vývarem, promícháme a přidáme ještě kmín a tymián. Guláš dusíme pod pokličkou asi 1 hodinu na mírném ohni. Mezitím očistíme mrkev a zelí. Mrkev nakrájíme šikmo na špalíčky dlouhé 2 cm a zelí na proužky široké 1 cm. Mrkev i zelí osmahneme zvlášť vždy na polovině másla, osolíme a opepříme.
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky velké 1 cm a spolu s mrkví a zelím přidáme ke guláši zhruba 25 minut před koncem dušení. Hotový guláš pak dochutíme křenem, solí a pepřem a ozdobíme opranými lístky petrželky.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka