Pikantní hovězí ragú - recept cpt. Cooka
4 porce:  1  mrkev, 8 dkg celeru, 1  petržel, 40 dkg cibule, 80 dkg hovězího masa, 4 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1/8 l bílého vína, 1/4 l masového vývaru, 1  bobkový list, sůl, mletý pepř
Toto pikantní hovězí ragú je typické pro starorakouskou kuchyni, ale je oblíbené i v jiných zemích. Použijte maso z plece: vysokou plec, loupanou plec nebo falešnou svíčkovou.
Zeleninu očistěte, cibuli oloupejte a vše nakrájejte. Maso nakrájejte na čtyřcentimetrové kousky. Olej v hrnci zahřejte. Nakrájené maso vkládejte po částech, prudce opečte a vyjměte. Potom na omastku opečte za stálého míchání zeleninu a cibuli do zlatova. Duste do měkka pod pokličkou až do vysmahnutí šťávy. Zeleninu zaprašte moukou. Zalijte rajčatovým protlakem, vínem, vývarem a nejméně 10 minut povařte. Rozmačkejte, podle potřeby propasírujte. Omáčku vlijte zpět do hrnce přidejte bobkový list a maso. Přiklopené duste na mírném ohni do měkka. Těsně před jídlem osolte a opepřete.
Náš tip: Mouku vynechte a teprve na konci vaření rozhodněte, zda omáčku zahustíte.
Příloha: Brambory vařené nebo na loupačku, bramborové knedlíky. Červené víno nebo hořké pivo.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka