Slavnostní guláš - recept cpt. Cooka
V předvečer oslavy čehokoliv je ta pravá chvíle na vaření guláše. Lze ho podávat jako hlavní jídlo u oslav méně slavnostních nebo jako druhé jídlo u těch velkých. Následující receptura je na guláš z hovězího masa. Ješte lepší je samozřejmě guláš z několika druhů masa (hovězí, vepřové, skopové, srnčí a další v takřka libovolných kombinacích). V takovém případě je vhodné vařit jednotlivá masa samostatně a dílčí guláše smíchat až na závěr.
Předem připravíme vývar: Z hovězích kostí, vložených do studené vody, uvaříme vývar, vaříme nejméně 2 hodiny na mírném ohni. Přísady do vývaru: celý pepř, celé nové koření, bobkový list, muškátový oříšek, toho všeho přiměřeně, celer, petržel, mrkev, cibule, zlatý hovězí bujón, sůl.
K celé přípravě přistupujeme s láskou, odpovědně a střízliví. Maso (hovězí kližka) pečlivě odblaníme a nakrájíme na středně velké kostky. Na polovině sádla prudce osmahneme cibuli, když se začne připalovat, sádlo postupně přidáváme. Až cibule zesklovatí, přidá se polovina prolisovaného česneku a po chvíli červená paprika sladká a malé základní množství pálivé. Po rozmíchání přidáme maso, kmín, a mletý pepř. Až se maso osmahne, přidáme sůl. Maso dusíme co nejdéle bez podlévání a další hodinu vaříme jen s minimálním podléváním horkým vývarem. Až začne maso měknout, přidá se rajský protlak, zbytek lisovaného česneku, červené víno a majoránka rozemnutá mezi dlaněmi. Po krátkém převaření třeba guláš vychladit a uložit do druhého dne ve studené místnosti. V následujících hodinách ještě několikrát zamícháme, aby se na povrchu nevytvořil uzavřený tukový příkrov.
Druhý den znovu pomalu ohřejeme a přidáme ve studeném vývaru rozšlehanou mouku na zahuštění. Po zralé úvaze a provedení dechové zkoušky na alkohol s negativním výsledkem u všech přítomných eventuálně přidáme další koření nebo páliviny. Na stůl dáme jako přílohu krajíčky čerstvého chleba a pro zájemce na plátky nakrájenou cibuli a jemně nasekané feferonky. Chuť na studené pivo přijde sama.
                                              Recept nám poslal příznivec Kulinária Miroslav Mach.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka