Sýrová zeleninová polévka se slaninou - recept cpt. Cooka
4 porce:  2  mrkve, 1 menší celer, 1/2 hlávky menší zelí, 2  pórky, 4  brambory, 1 malá cibule, 8 dkg husího sádla nebo rostlinný tuk, sůl, 1.25 l vývaru (z masa nebo bujónová kostka), 8 plátků veky, 8 plátků anglické slaniny, 15 dkg tvrdého sýra (gouda, ementál, eidam)
Očištěnou kořenovou zeleninu, zelí a brambory nakrouháme na hrubším struhadle, přidáme nadrobno nakrájený pór a cibuli. Všechnu zeleninu osmahneme na tuku, přidáme sůl a zalijeme ji vývarem z masa nebo kostky. Zeleninu uvaříme ve vývaru doměkka. Dno hlubší polévkové mísy vyložíme plátky slaniny, na ně dáme plátky housek a přes ně tenké plátky sýra. Zalijeme vše hustou zeleninovou polévkou, postavíme do trouby a zvolna dusíme, až se sýr rozpustí. Je to hustá, výživná polévka, která podána s chlebem je sytou večeří nebo obědem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka