Vepřový guláš se zelím - recept cpt. Cooka
4 porce:  1/2 kg tučného vepřového masa, 3/8 kg kysaného zelí, 1  cibule, sůl, mletá paprika, 1 lžíce vepřového sádla, 1/4 l kysané smetany, 1 lžíce hladké mouky
Tento guláš sikulský (Székely), nesprávně zvaný szegedínský, je dobrou obměnou v době zimní. Děláme jej hlavně z masa vepřového, ale můžeme použít i králíka, ke kterému však je třeba přidat slaninu, aby nebyl suchý. Když je maso poloměkké, přidáme k němu kysané zelí, to však nepereme, jen drobněji pokrájíme. Když je maso již měkké, zahustíme kyselou smetanou s trochou mouky.
Dobrá sestava: Guláš sikulský se zelím a brambory. Maso dodá bílkoviny, přikrm sytí a zelí v guláši přidá látky ochranné.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka